Kerjaya Sebagai Perunding @ Ejen Hartanah

Ramai juga sahabat-sahabat yang bertanya macam mana nak Perunding Hartanah Berdaftar.

Jawapan yang paling ringkas ialah cari mana-mana agensi hartanah berdaftar dan mohon jawatan untuk jadi perunding hartanah. Selain perunding hartanah jawatan ni juga dikenali sebagai Real Estate Negotiator atau Property Negotiator.

Nama-nama agensi ni boleh dicari di internet atau layari website Lembaga Penilai Pentaksir & Ejen Hartanah (LPPEH). Berikut adalah hasil carian bagi agensi hartanah Rescom Realty.

Anda dicadangkan mencari agensi yang dekat dengan rumah supaya memudahkan urusan ke pejabat. Kebiasaannya setiap perunding akan ke pejabat apabila mengambil atau menghantar dokumentasi yang melibatkan transaksi jual-beli, sewa, mesyuarat minggu atau sebagainya.

Sebelum itu, saya cadangkan anda hadiri seminar hartanah seperti http://www.ejenhartanah.com atau http://www.seminarhartanah.com bagi mendapatkan gambaran awal berkenaan kerjaya sebagai perunding hartanah berdaftar.

P.S. Bagi anda yang tinggal di Selangor atau Kuala Lumpur dan berminat menjadi perunding hartanah berdaftar, sila layari www.gohartanah.com/career.

 

About the Author Zulhisham Gohartanah

Beliau merupakan ejen hartanah berdaftar yang mempunyai pengalaman lebih 7 tahun. Kini beliau menjadi prinsipal di agensi Ireal Property Sdn Bhd yang beroperasi di Persint 15 Putrajaya. Beliau adalah pengasas Bloghartanah.com dan Gohartanah.com

Leave a Comment:

7 comments
eshanne says February 20, 2012

Salam 1Malaysia, dimana ka saya boleh mendaftar untuk menjadi sebagai ahli negotiator? saya adalah perunding khas untuk financial advisor dan saya ingin mencuba menceburi dalam bidang hartanah pulak, jika encik tidak keberatan sila email ke – [email protected] – jika encik tidak keberatan untuk membantu saya bagaimana untuk menjadi salah seorang agen hartanah.

Terima kasih.

Reply
    Gohartanah says February 21, 2012

    Salam Tuan, sekarang tinggal di mana? Pihak Rescom ada buat temuduga terbuka Isnin depan. Kalau berminat boleh email ke [email protected]

    Reply
      eshanne says February 29, 2012

      Saya ada reply message tuan, tapi masih takde jawapan.. Saya memang berminat sangat untuk menjadi ahli anggota hartanah ni.. Saya ada beberapa kawasan yg boleh dijadikan prospek..

      Terima kasih diatas pertolongan Tuan.

      Reply
Faizal says February 27, 2012

salam Zulhisham,

saya berminat utk menceburi bidang perundingan hartanah. sy kini sedang bekerja di RHB Investment Mgt-Fund Accounting Unit. Sejak dari graduate lg sy melihat potensi yg cerah dlm bidang hartanah, sy mohon diberi peluang utk memulakan langkah pertama dlm bidang ini, memandangkan sy memang tiada pengalaman dlm bidang hartanah.

wasalam,

Faizal
019 2538719

Reply
    Gohartanah says February 29, 2012

    Faizal, sertai je mana2 agensi hartanah berdaftar yang dekat dgn tempat tinggal.

    Reply
Naz says March 28, 2012

Ada sebarang syarat tak untuk menjadi ejen hartanah?
mohon penjelasan encik Zulhisham..

Reply
Perunding Hartanah Berdaftar Vs Broker | bloghartanah.com : Perunding @ Ejen Hartanah Bandar Baru Bangi, Kajang & Cheras says July 10, 2012

[…] : bagi anda yang berminat menjadi perunding hartanah berdaftar sila baca artikel di sini Zulhisham GohartanahPerunding Hartanah @ Real Estate Negotiator sepenuh masa. Perkhidmatan meliputi […]

Reply
Add Your Reply