Preview Sijil Profesional Ejen Hartanah

Nampaknya macam nak kembali zaman U ni. Pergi kelas, buat assignment, presentation dan exam. Tapi ini bukan bidang seperti sebelum-sebelum ini tapi ni sijil bagi melayakkan anda membuka syarikat atau agensi hartanah berdaftar. Kena upgrade diri dari seorang Perunding Hartanah ke Ejen Hartanah. Ada berani?

Proses upgrade bukan senang beb. Kena ambil peperiksaan 13 kertas dan lepas tu buat sales 2 tahun. Kalau interview lepas baru dapat tauliah sebagai ejen hartanah berdaftar.

Just nak maklum bagi sahabat-sahabat yang berminat dengan bidang ejen hartanah ni, minggu depan INSPEN ada buat preview bagi Profesional Certificate in Estate Agency (PCEA). Info lanjut sila layari http://www.lppeh.gov.my/circular/circullar-inspen-1.pdf.

Kepada sahabat-sahabat yang berminat jom pakat pergi ramai-ramai.

About the Author Zulhisham Gohartanah

Beliau merupakan ejen hartanah berdaftar yang mempunyai pengalaman lebih 7 tahun. Kini beliau menjadi prinsipal di agensi Ireal Property Sdn Bhd yang beroperasi di Persint 15 Putrajaya. Beliau adalah pengasas Bloghartanah.com dan Gohartanah.com

Leave a Comment:

3 comments
bukit gambang says December 3, 2011

adakah untuk menjadi Perunding Hartanah pun daftar dengan ippeh/inspen? atau ade sijil bagi Perunding Hartanah yang perlu di ambil?

Reply
    Gohartanah says December 6, 2011

    Kalau nak jadi Perunding Hartanah, cari mana2 agensi hartanah je. Kalau nak dapatkan tauliah sebagai Ejen Hartanah baru kena refer LPPEH utk duduki exam. INSPEN pula ada menyediakan sijil yang setaraf dgn exam LPPEH.

    So Perunding Hartanah akan berkerja di bawah Ejen Hartanah.

    Reply
ieka hashim says March 29, 2012

salam…nak tanya, dekat Malaysia sekarang ada berapa ramai ejen hartanah yang berdaftar? and selain BOVAEA, kat mana lagi kita boleh dapatkan rujukan untuk nak tahu isu-isu ejen hartanah sekarang..?

Reply
Add Your Reply