Boleh Tak Saya Guna Peguam Sendiri?

Shares

Soalan ni biasa juga diajukan kepada saya. Jawapan saya :

  1. Jawapan pertama yang akan saya berikan Ya, encik boleh lantik peguam sendiri. Selalunya kos peguam akan ditanggung sepenuhnya oleh pembeli, sudah tentu pembeli boleh pilihan peguam sendiri.
  2. Tetapi kena pastikan peguam tersebut boleh buat S&P dan berpengalaman dalam urusan ni. Kalau tak nanti susah di kemudian hari.
  3. Boleh juga minta pandangan perunding @ ejen hartanah sebab diorang ni selalu berurusan dengan peguam. Pasti perunding hartanah boleh cadangkan firma guaman atau peguam yang terbaik.
  4. Pemilihan peguam yang baik amat penting bagi memastikan semua perkara jual beli rumah dapat dibuat dengan baik pada waktu yang telah dipersetujui.
  5. Kalau anda tinggal di Selangor atau Kuala Lumpur, boleh dapatkan khidmat peguam di sini.

Diharapkan coretan di atas dapat memberi sedikit panduan kepada anda yang tengah pening cari peguam jual beli rumah.

About the Author Zulhisham Gohartanah

Beliau merupakan ejen hartanah berdaftar yang mempunyai pengalaman lebih 7 tahun. Kini beliau menjadi prinsipal di agensi Ireal Property Sdn Bhd yang beroperasi di Persint 15 Putrajaya. Beliau adalah pengasas Bloghartanah.com dan Gohartanah.com

Leave a Comment:

3 comments
Al Baazigar says September 6, 2013

boleh cadangkan khidmat guaman untuk saya membuat sales and purchase agreement atas pembelian tanah secara tunai…..lokasi saya di bangi.

Reply
Ab. Kadir Hussin says October 5, 2012

Salam. Saya mohon bantuan En. untuk mengesyorkan peguam yang boleh menguruskan penjualan rumah saya. Rumah saya yang hendak dijual terletak d Alor Setar Kedah manakala saya sekarang tinggal di Bandar Baru Bangi, Selangor

Reply
natalie says December 22, 2011

Salam En. Zul,

im a lawyer n interested to make some deal wt regards to this sale n purchase property transaction. is it okey wt u?

Reply
Add Your Reply