Kelebihan Beli Rumah Secara Tunai

Shares

Minggu lepas saya berjumpa dengan 2 pembeli rumah secara tunai. Seorang pembeli telah bayar booking dan seorang lagi dalam proses negotiating bagi dapatkan harga yang terbaik. Biasalah pemilik rumah akan letak harga yang tinggi dan pembeli berminat dengan harga yang rendah. Kena negotiate untuk dapatkan harga yang owner dan buyer suka. Sebenarnya part ni yang agak mencabar bagi perunding hartanah.

Apabila beli rumah secara tunai ni, selalunya pembeli akan cuba dapatkan harga rendah. Dalam kes ni selalunya pemilik rumah akan bertolak ansur kerana pembelian secara tunai akan mempercepatkan proses jual beli. Apabila cepat selesai, pemilik pun boleh dapat keuntungan jual rumah dengan cepat.

Proses jual beli akan menjadi cepat kerana tiada transaksi dengan pihak bank. Kalau beli rumah dengan mengunakan pembiayaan bank, peguam S&P perlu berhubung dengan panel peguam bank bagi urusan pinjaman. Proses ni memang memakan masa yang lama kalau tak silap kena gayanya. Sebab pembeli kena tandatangan letter offer, perjanjian pembiayaan, tunggu laporan penilaian dan macam-macam lagi dan ini melibatkan banyak pihak. Apabila libatkan banyak pihak tentunya ini akan mengambil masa yang lama.

Beli secara tunai juga menjimatkan pembeli kerana tidak perlu membayar kos guaman bagi perjanjian pinjaman serta kos-kos lain seperti duti setem. Selain tu, pembeli tidak ada kos penangguhan yang memberi keuntungan kepada pihak bank sebab kalau guna pembiayaan bank, jumlah keseluruhan bayaran kepada pihak bank mungkin 2 kali ganda atau lebih daripada pinjaman asal. Rasanya ramai yang geleng kepala berkenaan jumlah bayaran keseluruhan tapi apakan daya. Rumah adalah satu keperluan dan jika tidak dibeli sekarang, tentu harganya akan naik.

So sekiranya ada bajet untuk beli secara tunai, beli je secara tunai. Kalau tak de tu tak dapat den nak menolong 😉

About the Author Zulhisham Gohartanah

Beliau merupakan ejen hartanah berdaftar yang mempunyai pengalaman lebih 7 tahun. Kini beliau menjadi prinsipal di agensi Ireal Property Sdn Bhd yang beroperasi di Persint 15 Putrajaya. Beliau adalah pengasas Bloghartanah.com dan Gohartanah.com

Leave a Comment:

30 comments
Ahmad says October 3, 2011

bukan ke beli rumah tunai ni, LHDN will be noted for the income tax and will be mark as rich person…

Reply
    Zulhisham says October 12, 2011

    Tuan Ahmad, dari segi income tax tu saya tak pasti apa kesannya.

    Reply
shah says October 18, 2011

Sya tak faham la mengenai beli tunai.adakah kos2 guaman tidak perlu dibayar?

Reply
    Gohartanah says October 18, 2011

    Apabila beli rumah ada 2 kos guaman yang perlu dibayar iaitu kos guaman s&p dan loan agreement. So apabila beli cash kos guaman utk loan agreement tak perlu dibayar.

    Reply
mala says November 22, 2011

tuan,

saya sangat keliru sangat dalam hal menjual rumah yang telah habis pinjaman bank.

soalan:
1.perlukah kami menbayar kos guaman dan berapa jumlahnya.
2.adakah pembeli akan membayar keseluruhan harga rumah sekaligus.. tanpa deposit.
contonya harga jualan adalah rm40,000.00. adakah kami akan dapat dalam sekali bayaran rm 40,000.00.
3.geran rumah masih belum ditukar kepada nama ibu saya walaupun ibu saya telah mendapat geran kuasa mentadbir. Perlu ada langkah seterusnya kah? berapakah kos yang terlibat.

harap pihak tuan dapat memberi penjelasan.
terima kasih.

Reply
TanganEmas says January 6, 2012

Sy ada membeli 2 buah apartment (Di Bdr Seri Putera) secara tunai melalui lelongan bank. Setakat ini tak pernah pun LHDN carik.

Sy cuma gunakan satu peguam utk buat transfer nama. Agak menjimatkan tapi terasa mcm rugi pulak…ehehe

Reply
hatta says May 15, 2012

En zul,boleh tak terang kan step by step nak beli rumah secara tunai. . . perlu kah lantik peguam?

Reply
    Gohartanah says May 17, 2012

    kalau beli tunai dan tak pakai peguam tak pe cuma semua perkara kena buat sendiri. Sebenarnya peguam lebih arif untuk memastikan tukar hakmilik dapat dilakukan dengan baik.

    Reply
latiff says May 22, 2012

En Zul, nak minta pendapat, saya nak beli rumah, tetapi s&p dan resit pembelian rumah hilang dlm simpanan owner, owner beli cash rumah tersebut, strata title masih nama developer, developer dah tak wujud.jadi ada cara lain untuk membeli rumah ini?
TQ.

Reply
    Gohartanah says May 25, 2012

    Saya cadang rujuk terus kepada lawyer yg akan uruskan SPA sebab developer pun dah tak wujud. Nanti lawyer akan cari file owner tu disimpan oleh siapa.

    Reply
norasikin says June 2, 2012

En. Zul, saya nak minta pendapat ,saya nak menjual rumah saya secara tunai, buyer dah ada. harga rumah telah dipersetujui. tetapi tergendala menurut peguam pembeli, pemaju tidak dapat dihubungi, hilang begitu sahaja. Adakah rumah saya itu tidak boleh dijual sebab tak ada pemaju. Status rumah pajakan. Apa yang perlu saya buat untuk meneruskan urusan jual beli ini. lagi satu untuk beli secara tunai ada kah penjual perlu melantik peguam.Saya beli rumah ini buat pinjaman loan, dan belum habis bayar lagi.Sekarang ni ada pembeli yang ingin membeli secara tunai.Bagaimana cara yang betul untuk menyelesaikan masalah ini.

Reply
    Gohartanah says June 5, 2012

    Norasikin, rasanya rumah tu belum dapat geran individu @ strata lagi. Saya cadang cuba hubungi pemaju tersebut sampai dapat sebab kadang2 pemaju bertukar no telefon.

    Pemilik rumah tak wajib lantik lawyer. Kalau tak de lawyer so just tumpang lawyer buyer utk uruskan penukaran hakmiik termasuk baki hutang di bank. Kalau ada bajet, lantik lawyer sendiri digalakkan.

    Reply
Sahfiee says June 12, 2012

Salam En. Zul,

Rumah saya sebelum ini dibeli terus daripada pemaju tanpa pinjaman bank, dan telah langsai bayaran.

Soalanya…

1) Saya ingin menjual rumah tersebut dan pembeli itu bersetuju utk membayar separuh dari harga yang ditawarkan. Jadi bagaimana dengan bayaran bulanan yang dibuat oleh pembeli selepas itu?..adakah perlu sebarang hitam putih dan memerlukan lawyer untuk proses tersebut?

Harapa mendapat pandangan dari saudara Zul.

Reply
    Gohartanah says June 19, 2012

    Wslm. Kebiasaan saya menguruskan pembayaran penuh dari pihak pembeli atau pinjaman bank. Saya cadangkan pembeli menggunakan bank sebab bank mempunyai sistem pembiayaan yang lebih tersusun dengan mengikut undang2.

    Reply
Millya says September 13, 2012

Salam. Saya ingin menjual rumah yang telah ditukarnama dari nama bekas suami kepada nama saya semasa kami masih suami-isteri. Oleh sebab itu, saya tidak ada simpanan S&P dan lain2 dokumen kecuali geran sahaja. Tiada pinjaman lagi sebab telah diselesaikan sebelum penukaran nama. Adakah saya akan menghadapi sebarang masalah semasa proses penjualan sekiranya tiada dokumen S&P, pelan rumah sdbgnya?

Reply
hatta says September 24, 2012

En .Zul,

Saya nak tanya,skrg nie saya dlm proses beli rumah (second owner),saya tak berapa faham mengenai pembayaran yang perlu saya bayar :

Contoh nya :

Saya dah bayar 3% dari harga rumah ( rm66000),selepas itu,kena tunggu S&P,kena bayar lagi 7 % kan,di pihak bank pula,apa benda yang perlu saya bayar…?

adakah lawyer bank dan lawyer S&P yang saya nak sain itu berlainan laywer?
Kat sini saya musykil sikit . .

Reply
jazlan says October 19, 2012

Assalamualaikum..

Tuan, saya budak baru nak belajar.. saya nak beli rumah berharga RM80k dan ingin bayar secara tunai.. saya dah deal dengan pemilik rumah tersebut.. untuk permulaan nie apa yang perlu saya bayar.. pemilik cakap kena bayar deposit.. lepas tu kena pasang lawyer..
jadi minta jasa baik tuan untuk memberi penerangan sedikit..

Reply
hassannor says October 21, 2012

as salam,
nak tanya prosedur membeli rumah kerajaan negeri (kos rendah) secara tunai.

Reply
    liza anuar says December 11, 2012

    saya ingin menjual rumah ..ukay perdana rm80 000 je ade berminat

    Reply
umiziad says November 20, 2012

Salam, apa pendapat tuan sekiranya saya nak beli rumah guna personal loan?

Reply
    hafizan says April 7, 2013

    slm..tlg jawab tuan..apa pendapat tuan sekiranya saya nak beli rumah guna personal loan? dan apa langkah2 yg perlu sy lakukan?..tq

    Reply
      Gohartanah says April 11, 2013

      Hafizan, banyak perkara yang perlu saya tahu sebelum cadangan diberi antaranya adakah rumah tu masih ada gadaian dengan bank, status geran dan sebagainya.

      Lebih mudah saya cadangkan lantik peguam cara bagi menguruskan pindah milik rumah tu kepada nama Hafizan.

      Reply
wan says May 1, 2013

Salam..
say bercadang untuk membeli rumah berharga 140k..
adakah berbaloi kalau saya ambil personal loan dgn kadar 3.98% krn gov
rumah itu adh rumah kompeni..ie syarikat yg membeli rumah dan jualkn kembali selepas renovasi
masalah sy adalah sy tidak mendapat tawaran yg baik utk home loan dimana market price rumah itu tidak mencapai 160k utk membolehkan sy meminjam 140k..
selain itu..sy perlu byr lawyer fee,agent fee dan rpgt etc=rm13k

saya terfikir pembelian tunai hanya perlu byr lawyer utk tukar nama shj..
apa pendapat en.zul

Reply
Ruhani says June 11, 2013

saya membeli aptmnt secara tunai, rm155k. saya dimaklumkan apabila saya jelaskan baki 90% bayaran rumah, after 1 week baru boleh diserahkan kunci. kenapa tidak diserahkan terus selepas bayaran dibuat? adakah itu perkara biasa ?

Reply
Ruhani says June 11, 2013

Salam.

saya membeli aptmnt secara tunai, rm155k. saya dimaklumkan apabila saya jelaskan baki 90% bayaran rumah, after 1 week baru boleh diserahkan kunci. kenapa tidak diserahkan terus selepas bayaran dibuat? adakah itu perkara biasa ? rumah ini dpd pemaju kerana pembeli asal gagal dapat pinjaman bank. rumah telah pun siap dan ada yng telah duduk. saya perlukan apmnt ini cepat sebab anak sambung belajar di tempat sana dan agak urgent nak duduk.

Reply
    Gohartanah says June 13, 2013

    Saya rasa lebih baik tanya pemaju terus. Kebiasaannya kunci akan ditukar ganti dengan bayar akhir.

    Reply
fendyHPJ says June 12, 2013

Salam En.zul

saya bercadang membeli rumah apartment berharga RM 104000.00 dari pemaju
saya telah membayar RM 8000 kepada pemaju dan dah sign S&P
saya tidak bersetuju dengan loan perumahan bank yang mengenakan interest yg tggi,
saya bercadang membuat personal loan untuk membiayai rumah secara tunai,

untuk pandang En.zul
bagaimanakah proses pembayaran kepada pemaju tersebut?

terima kasih…

Reply
    Gohartanah says June 13, 2013

    Proses pembayaran tersebut kepada rujuk peguam dan pemaju tersebut. Sebab rumah yang dalam pembinaan, bayaran akan dibuat secara berperingkat.

    Interest pinjaman rumah bergantung jumlah pinjaman. Normal kadar interest dalam 4.2% – 4.8%.

    Setahu saya interest pinjaman rumah lebih rendah dari pinjaman peribadi. Walaupun pinjaman peribadi menawarkan kurang daripada 4%, tetapi sebenarnya hampir 2 kali ganda daripada interest loan rumah.

    Reply
Faizal Yusuf says July 23, 2013

lhdn tak kejar ker beli rumah scara tunai.

Reply
Dicq Jan says December 9, 2013

Salam..urgent ni bos, nak tanya sekiranya sy membeli rumah secara tunai untuk rumah yg masih Dlm perbinaan..atau bt pinjaman bank hanya 50%, soalan sy adakah berisiko utk sy membuat pembelian begini?

Reply
Add Your Reply