Ingatkan Tak De Ejen Hartanah Melayu

Ingatkan tak de ejen @ perunding hartanah melayu cover kawasan ni

Itulah ayat yang saya dengar sendiri dari owner beberapa hari yang lepas. Secara peribadinya memang amat terkesan apabila mencebur diri di dalam bidang hartanah sebagai perunding  hartanah yang menguruskan jual beli rumah.

Ayat di atas juga pernah diungkapkan oleh senior perunding hartanah di Rescom Realty tapi kali ni feel dia lain sikit sebab saya berjumpa terus dengan client. Client juga amat memerlukan khidmat ejen hartanah bagi menguruskan perjualan rumah kerana beliau tinggal di luar negara. InsyAllah artikel pada akan datang saya akan kongsikan pengalaman menguruskan jual-beli hartanah di mana pihak pembeli berada di Riyadh tanpa pulang ke tanah air Malaysia.

Memang tidak dinafikan perunding @ ejen hartanah melayu masih sedikit jika dibanding dengan bangsa yang lain tetapi pertambahan perunding @ ejen amat menggalakkan sekali. Di Bandar Baru Bangi sahaja telah ada 2 agensi hartanah yang diterajui oleh orang melayu seperti Rescom Realty dan Azilah Property. Perkembangan industri hartanah di kawasan sekitar juga akan mendorong agensi baru mencari peluang dan bertapak di kawasan ini. Saya juga mempunyai impian untuk menerajui agensi hartanah sendiri bagi memenuhi keperluan setempat.

Selain itu juga, perkongsian peluang kerjaya sebagai perunding hartanah telah mudah didapati di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur. Bagi sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan peluang kerjaya sebagai perunding hartanah, saya cadangkan anda menghadiri kursus Seminar Hartanah atau Seminar Ejen Hartanah Power. Seminar hartanah ni telah membuka mata beberapa rakan serta saya untuk menceburi bidang hartanah sebelum ini hingga berjaya bertahan hingga ke hari ini.

Selain bidang hartanah, sebenarnya ada beberapa otai yang berjaya dalam bidang masing-masing. Antaranya :

Sebenarnya banyak lagi tapi anda cari lar sendiri.

Berbalik kepada isu di utama, sebenarnya dah banyak perunding melayu cuma anda kena pandai cari. Bagi anda yang merancang yang menjual rumah di sekitar Bangi, Kajang atau Cheras, boleh hubungi saya atau layari www.gohartanah.com/house-wanted.

About the Author Zulhisham Gohartanah

Beliau merupakan ejen hartanah berdaftar yang mempunyai pengalaman lebih 7 tahun. Kini beliau menjadi prinsipal di agensi Ireal Property Sdn Bhd yang beroperasi di Persint 15 Putrajaya. Beliau adalah pengasas Bloghartanah.com dan Gohartanah.com

Leave a Comment:

9 comments
jamik says February 13, 2012

salam..nak tanya tentang..kalau nak jual rumah freehold..apa kaitan lot bumi vs lot non bumi? Tq

Reply
    Gohartanah says February 21, 2012

    En Jamik, bumi lot ni hanya boleh jual kepada bumiputra shj dan non bumi lot boleh jual kepada bumiputra dan non bumi putra.

    Reply
nor azdilah says February 21, 2012

freehold bumi boleh jual kepada non bumi kalau individual title sudah ada dan owner juga sudah daftar namanya di dalam title tersebut.

Reply
    jamik says March 5, 2012

    blh terangkan lbh lanjut?

    Reply
NIZAM says March 6, 2012

salam, nk tny aper beza leasehold dgn freehold? betol ke leasehold tu nnt ble dh tamat tempoh 99thn kne bayar harga rumah tu blk? sy tgh cari rumah teres below 100k skrang… area sekitar puchong-s.alam-meru-puncak alam…… ade harapan x agak2 nk dpt?

Reply
    Gohartanah says March 27, 2012

    Freehold atau pegangan selama – hakmilik tanah adalah selama2nya
    Leasehold atau pegangan sementara – hakmilik bergantung kepada tahun pegangan. Sekiranya tahun pegangan dah tamat, kena mohon kepada kerajaan negeri dan selalunya kena bayar premium

    Reply
    mazlan says April 6, 2012

    salam en nizam..saya mazlan perunding hartanah yang bertapak di bandar tun hussain onn..ok berkenaan en nizam nak cari rumah di kawasan puchong sy ada 1buah tapi rumah flat/apartment jer la tapi bawah 100K..kalau ber minat hubungi saya..thanx

    Reply
aqsa says June 12, 2012

aslmkm.

saya ada rumah hendak jual di bukit Beruntung. teres 2 tingkat. 4 bilik 3 bilik air. berhampiran masjid bukit beruntung, tanah tinggi alamat : 11 jln kasturi 4b , seksyen BB8 bandar bukit beruntung. harga (runding dlm anggaran 120K)
siapa cepat dia dapat berhampiran lebuh raya PLUS.

Reply
Helgaluv No Cry says September 3, 2013

Salam….boleh sy tahu kadar premium ditentukan berdasarkan apa2 kadar? atau mungkin ada kadar yg telah ditetapkan sekiranya pajakan sementara telah tamat tempoh? terima kasih…. ^_^

Reply
Add Your Reply