Perbezaan Harga Jualan dan Harga Pasaran

Segala puji-pujian dan syukur kepada Allah.

Pengajian selama satu tahun lebih telah tamat pada minggu lepas. Insyallah bakal-bakal perunding hartanah yang menyertai kursus di INSPEN akan dianugerahkan Sijil Agensi Hartanah (Certificate of Estate Agency @ CEA). Tahniah kepada sahabat yang bersama-sama menyertai kursus ini.

Sepanjang 2 bulan ni, blog ini tidak dikemaskini. Sibuk dengan menyiapkan Integrated Project dan persediaan peperiksaan. Banyak pertanyaan berkenaan proses jual beli, pandangan, khidmat nasihat, luahan pengalaman, cadangan dan sebagainya.

Secara ringkasnya, saya cadangkan pemilik rumah melantik Ejen Hartanah Berdaftar bagi menguruskan penjualan rumah. Ini akan memastikan kepentingan anda dillindungi oleh ejen yang berkelayakan sepertimana ditetapkan kerajaan. Selain itu anda tak perlu pening kepala dengan kelakuan pembeli atau ejen-ejennya seperti pegawai bank, peguam dan sebagainya.

Harga Jualan Vs Harga Pasaran

Perkara ini perlu difahami pemilik rumah, bakal pembeli atau sesiapa sahaja. Sesebuah rumah boleh dijual pada harga pasaran, di atas harga pasaran atau di bawah harga pasaran.

Harga jualan adalah harga yang ditetapkan oleh pemilik rumah. Tentunya harga ini telah mengambilkira kos-kos yang telah dikeluarkan oleh pemilik rumah. Selain itu juga keuntungan yang akan diperolehi apabila melupuskan atau menjual rumah tersebut. Harga jualan adalah hak penjual.

Cuma apabila ejen hartanah dilantik bagi menguruskan penjualan rumah, ejen hartanah akan mendapatkan transaksi terkini di kawasan tersebut. Transaksi terkini yang dimaksudkan adalah transaksi jual beli terkini. Transaksi ini dijadikan panduan bagi meletakkan sesuatu harga.

Sebenarnya pemilik rumah boleh meletak harga sesuka hati mereka. Nak letak sampai RM 1 juta pun boleh. Cuma ada ke potensi pembeli sekiranya harga pasaran baru RM 500 Ribu tetapi harga jualan RM 1 Juta?

Kena ada strategi harga agar rumah yang dijual mendapat pulangan yang baik. Insyallah ejen hartanah berdaftar dapat memberikan khidmat nasihat berkenaan harga. Ini kerana kajian pasaran akan dibuat terlebih dahulu. Proses akan jadi lebih mudah apabila anda melantik ejen hartanah yang sudah mahir bagi sesuatu kawasan.

Berbalik kepada data tranksaksi jual beli terkini, data ini menjadi rujukan utama bagi penentuan harga pasaran oleh jurunilai (valuer). Ini dipanggil Metod Perbandingan atau Comparison Method. Selain penjual, pembeli juga perlu mendapatkan maklumat harga pasaran semasa bagi memudahkan anda menentukan bajet rumah yang dicari.

Tip kepada pembeli yang berurusan ejen hartanah, anda boleh bertanya harga pasaran semasa bagi rumah tersebut. Selain itu juga, anda juga boleh menyemak sendiri di mana-mana Agensi Penilai atau pegawai bank. Ini dapat memberi jaminan bahawa rumah yang dibeli berada dalam lingkungan bajet yang ditetapkan.

Sekiranya rumah yang dibeli pada harga pasaran, anda hanya sediakan 10% deposit sahaja. Tetapi bagi rumah yang dijual di atas harga pasaran, pihak bank hanya menyediakan margin pinjaman 90% dari harga pasaran sahaja. Selain 10% deposit, pembeli juga perlu sediakan perbezaan pinjaman dengan baki harga rumah setelah ditolak 10% deposit.

Dapat disimpulkan di sini, pemilik rumah mempunyai hak untuk menentukan harga jualan. Pemilik juga berhak menolak tawaran pembelian sekiranya tidak berpuas hati dengan harga jualan. Pihak pembeli tidak boleh memaksa harga jualan diturunkan apatah lagi Perjanjian Jual Beli telah ditandatangani. Sekiranya harga jualan terlalu tinggi dan diluar kemampuan, sebagai pembeli anda boleh terus mencari rumah yang lain.

About the Author Zulhisham Gohartanah

Beliau merupakan ejen hartanah berdaftar yang mempunyai pengalaman lebih 7 tahun. Kini beliau menjadi prinsipal di agensi Ireal Property Sdn Bhd yang beroperasi di Persint 15 Putrajaya. Beliau adalah pengasas Bloghartanah.com dan Gohartanah.com

Leave a Comment:

3 comments
aiza says January 7, 2013

salam tuan
saya perlukan value market dr pihak valuer dan bank
sebab saya rasa agak melampau agent mark up
adakah valuation ni saya boleh dapati percuma dengan pergi ke bank terus atau bagaimana?

Reply
Siti says March 4, 2013

Ssh juga nk beli rumah..nk survey pun kna betul,pakai valuer biar tepat..then kna byr valuer tu..kl indicator nye murah sgt, x jd beli lak,burn dh byr valuer kt ctu..kl ad cash xpe,ni nk beli umh pn kna pnjam…huhu..ksimpulannya,nk beli umah xblh hrpkn loan smata2, kna ad cash gak 9-10 ribu atau lebih..
Hm,sy ada nk beli apartment kt bndr sri pmaisuri,cheras. Harga jual 120k..owner ckp harga market 80-90k( dia dh value kn umh tu siap2 la kot). Dh tau hrga mrket rndh,dia ltk tggi gak,xde reno pun..soalan saya:

1) ad kmungkinan hrga mrket tu kte blh mtk tggi skit tak bdasarkan kwsn ini yg mmg sdg naik dan strategik skali?hrga properties cpt naik x sampai stahun..hmm
2) blh tak kita minta bank luluskan pinjaman lebih skit dr market atau sama dgn harga jualan atas alasan kita nk guna duit utk buat reno umh tu?
~ budak muda baru blajar yg nk beli rumah kerana risau dgn harga umah kt cni yg mkin naik..~

Reply
    Gohartanah says April 11, 2013

    Siti, bank memang sediakan pinjaman 90% sahaja. Selebihnya guna tunai.

    Kelebihan industri hartanah ialah peningkatan nilai semasa setiap tahun atau capital appreciation. Cuma peningkatan ini bergantung kepada permintaan dan penawaran sesuatu kawasan.

    Reply
Add Your Reply