Category Archives for Kerjaya Hartanah

Cara Jadi Ejen Hartanah Berdaftar

Kerjaya sebagai ejen hartanah semakin mendapat perhatian kebelakangan ini. Jika dibanding 5 tahun lepas, pertambahan ejen hartanah dan perunding hartanah amat drastik sekali. Agensi hartanah yang baru

Baca Artikel Penuh

Tips Pilih Lokasi Agensi Hartanah

Petang tadi terima panggilan dari Sabah kerana berminat nak menjadi perunding hartanah. Dalam hati terbit rasa gembira kerana sudah ramai yang berminat dalam bidang hartanah. Beberapa cadangan diberikan

Baca Artikel Penuh

Ejen Hartanah Sebagai Karier Profesional

Ramai yang di luar sana yang mengetahui peluang kerjaya yang besar sebagai ejen hartanah berdaftar. Tidak dinafikan juga ramai hanya mencipta angan-angan kosong. Itu pun setelah melihat kawan-kawan

Baca Artikel Penuh

Sijil Agensi Hartanah (CEA)

Sijil Agensi Hartanah atau Certificate of Estate Agency merupakan program yang ditawarkan oleh Institut Penilaian Negara (INSPEN). INSPEN adalah sebuah institusi latihan dan penyelidikan di bawah Jabatan

Baca Artikel Penuh

Bergelar Ejen Hartanah Percubaan

Syukur hari ini telah selamat menjawap kertas pertama sebelum bergelar Ejen Hartanah Percubaan. Rata-rata sahabat di INSPEN senyum lebar apabila keluar dari dewan peperikasaan. Cabaran pertama telah ditempuhi. Ejen

Baca Artikel Penuh

Peperiksaan Bertulis LPPEH Tahun 2012

Hari ini tanggal 10 Julai sehingga 12 Julai 2012 merupakan hari peperiksaan bertulis yang dikendalikan Lembaga Penilai, Penaksir dan Ejen Hartanah (LPPEH). Peperiksaan yang dibuat sekali setiap tahun ini

Baca Artikel Penuh

Perunding Hartanah Berdaftar Vs Broker

Pernah tak anda terfikir apa beza di antara Perunding @ Ejen Hartanah dengan Broker Hartanah? Sebenarnya skop kerja kedua2 di atas sama je iaitu terlibat dalam proses jual beli hartanah seperti rumah,

Baca Artikel Penuh

Ingatkan Tak De Ejen Hartanah Melayu

Ingatkan tak de ejen @ perunding hartanah melayu cover kawasan ni Itulah ayat yang saya dengar sendiri dari owner beberapa hari yang lepas. Secara peribadinya memang amat terkesan apabila mencebur diri

Baca Artikel Penuh

Preview Sijil Profesional Ejen Hartanah

Nampaknya macam nak kembali zaman U ni. Pergi kelas, buat assignment, presentation dan exam. Tapi ini bukan bidang seperti sebelum-sebelum ini tapi ni sijil bagi melayakkan anda membuka syarikat atau agensi

Baca Artikel Penuh

Nasihat Berharga Dari Orang Lama

Hari ini merupakan hari Jumaat yang amat bermakna kerana selain berjumpa PM Dr K untuk proses booking rumah, saya juga mendapat beberapa nasihat daripada orang penting dlm bidang QS ni. Diringkaskan cerita

Baca Artikel Penuh
1 2