Ingatkan Tak De Ejen Hartanah Melayu

Ingatkan tak de ejen @ perunding hartanah melayu cover kawasan ni Itulah ayat yang saya dengar sendiri dari owner beberapa hari yang lepas. Secara peribadinya memang amat terkesan apabila mencebur diri

Baca Artikel Penuh

Kenapa Deposit Beli Rumah 10% ?

Bagi sahabat-sahabat yang sedang bekerja keras untuk dapatkan senarai rumah yang sesuai dengan bajet dan keperluan semasa, mesti selalu terjumpa iklan terutamanya daripada perunding @ ejen hartanah yang

Baca Artikel Penuh

Valuer Inspect Rumah Untuk Valuation Report

Rata-rata buyer atau owner agak terkejut sikit apabila valuer call untuk inspect rumah bagi valuation report. Ingatkan apabila sign S&P semuanya dah selesai dan tunggu kunci untuk masuk rumah tapi

Baca Artikel Penuh

Beli Rumah : Pinjaman Vs Pembiayaan

Pinjaman Vs Pembiayaan, so siapa yang menang dan apa bezanya? Ramai juga keliru dan ada juga tak tahu apa beza pinjaman dan pembiayaan. Ayat yang paling mudah bagi membezakan 2 kata di atas ialah pinjaman

Baca Artikel Penuh

Duit Booking Rumah Dipulangkan Atau Hangus?

Saya terpanggil untuk menulis berkenaan isu di atas setelah ditanya client pada hari minggu lepas. Hari ni pun ada yang call tanya pandangan saya. Duit booking dipulangkan atau dikira hangus bergantung

Baca Artikel Penuh

Kelebihan Beli Rumah Secara Tunai

Minggu lepas saya berjumpa dengan 2 pembeli rumah secara tunai. Seorang pembeli telah bayar booking dan seorang lagi dalam proses negotiating bagi dapatkan harga yang terbaik. Biasalah pemilik rumah akan

Baca Artikel Penuh

Nak Jual Rumah Pun Kena Ada Ilmu

Tulisan ini ditujukan khas kepada pemilik-pemilik rumah yang sedang merancang untuk menjual rumah. Apa pun ilmu adalah intipati dalam apa-apa urusan sekalipun. Dengan ilmu tahap keyakinan akan bertambah,

Baca Artikel Penuh

Boleh Tak Saya Guna Peguam Sendiri?

Soalan ni biasa juga diajukan kepada saya. Jawapan saya : Jawapan pertama yang akan saya berikan Ya, encik boleh lantik peguam sendiri. Selalunya kos peguam akan ditanggung sepenuhnya oleh pembeli, sudah

Baca Artikel Penuh

Open House dan Tengok Rumah

Walaupun hari ni ramai yang sibuk buat open house atau menghadiri jemputan open house, rutin sebagai perunding hartanah tetap seperti biasa malah bertambah sedikit. Jumpa owner dan bawa buyer tengok rumah,

Baca Artikel Penuh

Semak Kelayakan Sebagai Persediaan Awal

Pertama saya nak ucapkan tahniah kepada sahabat-sahabat yang menghubungi saya bagi mencari rumah. Rata-rata yang call telah menyemak kelayakan pinjaman dengan pihak bank. Walaupun semak secara kasar tapi

Baca Artikel Penuh